Home
           
Home
Nieuws
Wie zijn wij
Over Oeganda
Onze ervaringen
Fotoalbum
Videofilms
Gastenboek
Links
Mail Bas en Miranda
Zelf op safari
 

"The scenery is different, the vegetation is different, the climate is different, and, most of all, the people are different from
anything elsewhere... in the whole range of Africa.

Uganda is truly the pearl of Africa!"

(Sir Winston Churchill)

Geografie

Oeganda ligt in Oost-Afrika, midden op de evenaar. Het land wordt geheel ingesloten door Soedan in het noorden, Kenia in het oosten, de Democratische Republiek Kongo (Zaïre) in het westen en Rwanda en Tanzania in het zuiden.
De grens met Kenia en Tanzania loopt gedeeltelijk door het Victoriameer. Dit is één van de grootste zoetwatermeren ter wereld (ca. 68.000 m²). Het meer - en hiermee de bron van de Nijl - werd in 1858 'ontdekt' door de Britse avonturier John Hanning Speke.  De oppervlakte van Oeganda is 236.040 km². Hiermee is het ongeveer 7x zo goot als Nederland. Al is het land over het algemeen vlak, de gemiddelde hoogte ligt rond de 1000 meter. Het hoogste punt punt is de Mount Stanley met 5110 meter. De hoofdstad Kampala is gebouwd op tien heuvels. De naam is afgeleid van de Kigandese woorden “kasozi k'empala”, dat “de heuvel der antilopen” betekent.

Naar boven

Geschiedenis


In de 18e eeuw woonden twee etnische groepen in Oeganda; de Bantu in het zuiden en de Nilotische volkeren in het noorden. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het land onder Brits bewind. Door de Britten werden er veel Aziaten naar Oeganda gehaald, onder andere voor de aanleg van het spoorwegennet.
Op 9 oktober 1962 werd Oeganda onafhankelijk van Groot-Brittannië. De eerste regering van het onafhankelijke Oeganda werd geleid door president Mutesa, maar in werkelijkheid had de premier Milton Obote meer te zeggen. In 1966 nam Obote met behulp van het leger de macht over en benoemde zichzelf tot president. Protesten en geweld in Buganda werden door het leger, onder leiding van generaal Idi Amin, met harde hand onderdrukt. In 1971 volgde een nieuwe militaire coup, nu door Amin. Hij dankte zijn populariteit aan de massale deportatie van Aziaten uit het landen, maar al snel werd duidelijk dat hij een wrede dictator was. Door interventie van Tanzania, moest Amin het veld ruimen. 
Bij verkiezingen in 1980 kwam Obote opnieuw aan de macht. Opnieuw brak er veel onrust uit en waren onschuldige burgers het slachtoffer. Eén miljoen van de zestien miljoen Oegandezen werden in deze periode vermoord en veel mensen sloegen op de vlucht. Uiteindelijk kon Obote in 1985 afgezet worden en werd Museveni de nieuwe president. Hij vervult deze positie nog steeds, tot de verkiezingen in maart 2006.

Naar boven

Klimaat


Dankzij haar ligging op de evenaar heeft Oeganda een tropisch klimaat. Naast de vele regen die er valt, zijn er droge periodes van december tot en met februari en van juni tot en met augustus. In het noordoosten van Oeganda valt de minste hoeveelheid neerslag, slechts 500 mm per jaar, terwijl aan het Victoria meer meer dan 2100 mm per jaar valt.
De temperatuur blijft het hele jaar constant en schommelt tussen de 20 en 27 graden.

Naar boven

Flora & Fauna


Oeganda is één van de rijkste landen in Afrika wat vogels betreft. Met een grote diversiteit aan moerasgebied, savanne en bossen, kent het land 1005 verschillende vogelsoorten (waarvan 150 inheems). Daarnaast telt Oeganda ongeveer 350 verschillende diersoorten, waarvan circa 125 tot de grotere soorten behoren zoals de antilopen en primaten. Daarnaast zijn er 100 verschillende soorten vleermuizen, evenveel verschillende soorten knaagdieren en enkele honderden soorten hagedissen en slangen. Hoewel tijdens het Amin-tijdperk het leger oefeningen hield met olifanten en giraffen als bewegende doelen en er nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt, zijn er nog evenveel olifanten in Oeganda te zien als in Kenia. De rivieren en meren worden bevolkt met duizenden nijlpaarden en de zeldzame gorillafamilies leven in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven. Olifanten, nijlpaarden en leeuwen komen soms tot aan de voordeur van de safarilodges. Zowel in als buiten de wildparken zijn er buffels, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen, gazelles en bushbocks. Ten slotte zijn er ook neushoorns, panters en verschillende apensoorten te zien.
Zo'n 12% van de gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen. In totaal zijn er tien nationale parken te tellen, waarvan zes bebost en vier savanne parken, en elf wildparken. Het verschil tussen een nationaal park en wildpark is niet erg groot. Over het algemeen is een nationaal park beter bereikbaar, begaanbaar en beter onderhouden. Een wildpark wordt relatief meer aan de natuur overgelaten. De gezamenlijk oppervlakte van wildparken bedraagt zo’n 11.000 km², circa 5% van de totale oppervlakte van het land.

Naar boven

Wist je dat...


Interessante en verbazingwekkende feiten over het wild in Oeganda:

... de cheeta het snelste landdier is met een topsnelheid van 110 km/u
... de Big 5 gevormd wordt door de olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn
... de strepen van een zebra niet alleen ter bescherming voor roofdieren dienen maar ook voor verkoeling zorgen
... olifanten de enige dieren zijn die niet kunnen springen
... olifanten elkaar vanaf 5 km afstand al kunnen ruiken
... olifanten elkaar begroeten door elkaars slurf aan te raken
... olifanten wel 225 kg kunnen eten per dag en tot 150 liter water kunnen drinken per keer
... olifanten ongeveer 1 jaar in de rouw blijft
... chimpansees hun vijanden wegjagen door met stokken en takken te slaan of te gooien
... chimpanzees hun dieet aanvullen met vlees van andere primaten, jonge antelopen of geiten
... chimpansees zelfs nauwer verwant zijn aan de mens dan aan de gorilla
... chimpanzees erg aanhankelijk zijn ; kussen tijdens het ontmoeten en handen vasthouden komt regelmatig voor
... jonge chimpansees en jonge bavianen soms met elkaar spelen als ze elkaar in het bos tegenkomen
... chimpanzees op elkaars gezichtsuitdrukkingen letten om te bepalen hoe de gemoedstoestand van de ander is
... buffels slecht kunnen horen en zien maar extreem goed kunnen ruiken
... leeuwen alleen doden als ze honger hebben; vandaar dat hun prooien hen regelmatig zonder gevaar van dichtbij
    kunnen naderen
... leeuwen gemiddeld iedere 20 minuten per dag paren gedurende hun paartijd van 6-7 dagen
... wanneer een mannetjesleeuw een pride overneemt, hij eerst alle welpen van zijn voorganger doodt
... de naam hippotamus van het Griekse woord "hippos" komt wat "paard" betekent
... baby hippo's meestal onder water worden geboren, waarna hun moeder hen naar de oppervlakte helpt voor lucht
... een nijlpaard sneller kan lopen als een mens
... de geeuw van een nijlpaard geen teken van slaap of verveling is maar om zijn vijanden af te schrikken
... een luipaard zo sterk is dat het een karkas van drie maal zijn gewicht in een boom kan tillen
... luipaarden dagelijks drinken maar zonder problemen een maand zonder water kunnen
... er slechts 720 berggorilla's in de wereld leven, verdeeld over de drie landen Oeganda, Rwanda en DRC
... mensen en gorilla's 98% genetisch aan elkaar verwant zijn
... de mug het gevaarlijkste dier ter wereld is, met ongeveer 2-3 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar

Naar boven

Nationale parken


Klik op het gewenste park voor meer informatie

Naar boven


Bevolking

Inwoners (2003) : 26.500.000
Bevolkingsdichtheid : 97 inwoners per km² (Nederland: 385)
Levensverwachting : mannen 43,8 jaar vrouwen 44,7 jaar
Van alle inwoners boven de vijftien jaar kan 62% lezen en schrijven.

Het land telt elf verschillende inheemse bevolkingsgroepen. Hiervan vormen de Baganda de grootste groep, gevolgd door de Karamojong en Basogo. Daarnaast zijn er nog gemengde groepen en niet-Afrikaanse inwoners. De Pygmeeën wonen vooral in de bossen in het westen van het land.

Naar boven

Religie


De meest voorkomende godsdienst is het Christendom (66%). De helft van hen behoort tot de Rooms-katholieke kerk, de andere helft is protestants. Circa 16% van de Oegandezen is moslim en de overige 18% hangt een inheemse godsdienst aan.

Naar boven

Taal


Door de Engelse overheersing tot 1962 is Engels de officiële taal van Oeganda, ondanks het feit dat enkel de inwoners van stedelijke gebieden deze taal machtig zijn. Andere talen die veel voorkomen zijn Luganda, Kiswahili, Swahili en nog circa 27 andere inheemse talen. Luganda is het dialect van de Baganda en wordt voornamelijk in het zuiden gesproken. Swahili wordt met name in het leger gesproken, maar door de lokale bevolking nauwelijks, in tegenstelling tot Kenia en Tanzania.

Naar boven

Gebruiken


Het schudden van handen is in Oeganda een gebruikelijk gebaar, zowel voor mannen als vrouwen. Het is toepasselijk om handen te schudden wanneer je wordt voorgesteld aan iemand, wanneer je iemand thuis bezoekt of als je iemand voor een tijdje niet hebt gezien. Omhelzen is eveneens gebruikelijk voor zowel mannen als vrouwen. Je omhelst een vriend wanneer je hem al een tijdje niet hebt gezien. Kussen in openbaar is echter niet gebruikelijk en wordt fronsend bekeken.

In Uganda is men over het algemeen tegen roken en ook is het voor een vrouw erg ongebruikelijk om te roken. En al helemaal niet lopend over straat. In Kampala merk je dit niet zo maar als je verder naar het westen gaat kan je zelfs uitgescholden worden of beginnen mensen je te vertellen hoe ongezond het is, niet altijd op een vriendelijke manier.
Het nationale gerecht van Oeganda is matoke (groene banaan). Het zou één van de oudste gerechten ter wereld zijn, want de legende luidt dat matoke door Kintu, de eerste man op aarde, werd geïntroduceerd. Verder wordt er veel kip gegeten, vis (nijlbaars en tilapia) en af en toe een steak van een longhorn.
 
In de zomer is het in Oeganda 1 uur later dan in Nederland en in de winter is dat 2 uur.

 

Murchison Falls National Park Lake Mburo National Park Kibale Forest National Park Queen Elizabeth National Park Semliki National Park Katonga Wildlife Reserve Bwindi National Park Nshenyi Village Mount Elgon National Park Kidepo Valley National Park