Home
           
 
Home
Nieuws
Wie zijn wij
Over Oeganda
Onze ervaringen
Fotoalbum
Videofilms
Gastenboek
Links
Mail Bas en Miranda
Zelf op safari
 
 
Nieuwe updates:
11 dec
10 dec

What's Your Reason to Run?

21 nov
Het weer in Oeganda:

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief met het meest actuele nieuws uit Oeganda!

nieuwsbrief

 
Nieuws uit Oeganda:

 Vrouwenbesnijdenis in Oeganda

De gruwelijke verhalen die je soms leest over (vrouwelijke) besnijdenissen komen meestal uit landen als Somalië of Soedan. Maar dat het in Oeganda net zo goed voor komt, blijkt maar als ons oog valt op het krantenartikel "120 Sabiny girls circumcised".

Ongecensureerd beschrijft het een verhaal van acht tienermeisjes die met behulp van een bot mesje besneden worden. Geen van de meisjes mag blijk geven van angst of pijn, dat is cultureel niet geaccepteerd en leidt tot spot en minachting van de toeschouwers. En publiek is er; mensen klimmen zelfs in bomen om een glimp van het tafereel op te vangen. Als de meisjes eenmaal besneden zijn worden ze als een geslacht dier aan de kant geschoven. Vervolgens worden ze drie weken lang afgezonderd in een apart hut, waar ze van hun verwondingen dienen te herstellen. Maar daarna zijn ze échte vrouwen en daar doen ze het voor.

De acht jonge vrouwen maken deel uit van de in totaal 120 meisjes die besneden zijn in de Sebei regio in Oost-Oeganda. Ondanks dat de regering in december 2009 vrouwenbesnijdenis officieel heeft verboden, gaat het hier ongehinderd door. Niemand wordt namelijk ingelicht over de gevaren die deze verankerde traditie met zich meebrengt. En voor de vrouwen die de besnijdenissen uitvoeren is het hun enige bron van inkomsten...

Lees het artikel in de New Vision...

 

 Feiten & cijfers over Oeganda

Feiten en cijfers over de Oegandese bevolking:
     - 7,1 miljoen Oegandezen leven nog in absolute armoede (= minder dan US $1 per dag         te besteden hebben), wat neerkomt op bijna een kwart van de totale bevolking
     - Kinderen jongeren dan 15 jaar vormen meer dan de helft van de bevolking. Slechts         3% bestaat uit mensen van 65 jaar of ouder.
     - De meest voorkomende ziekte onder de Oegandezen is malaria. Driekwart van deze         patiënten moeten lopend naar een kliniek, welke gemiddeld op 4,6 km afstand ligt.
     - Bijna driekwart van de bevolking is analfabeet.
     - De gemiddelde afstand naar een waterbron is 1 km; de gemiddelde wachttijd hier
        is 27 minuten.
     - Van alle gezinnen heeft slechts 12% toegang tot elektriciteit.
     - Eén op de 10 gezinnen beschikt niet over een toilet.
     - 9% van de gezinnen moet het met één maaltijd per dag doen.
     - Van de bevolking beschikt 58% over tenminste één paar schoenen (wat betekent
        dat 42% géén schoenen heeft!)
Bron: New Vision

 

 "Friend a Gorilla"   Friend a Gorilla from Uganda

Heb je ook genoeg van altijd dezelfde gezichten op Facebook? Voeg dan nu een harig maar oh zo schattig vriendje toe aan je vriendenkring!

De onlangs gelanceerde campagne "Friend a Gorilla" biedt je de unieke kans om via Facebook, Twitter of MySpace het leven van de berggorilla's in Oeganda te volgen. Voor slechts 1 dollar (0,70 euro) kun je vriendjes worden met een gorilla naar keus, persoonlijke informatie over deze gorilla lezen en foto's bekijken. Dankzij de geplaatste live camera's in Bwindi Forest kun je je vriendje zelfs vanuit je stoel volgen! Bovendien steun je met je contributie direct de bescherming van de berggorilla's!

Surf naar www.friendagorilla.org voor meer informatie over het initiatief en de verschillende gorillafamilie's in Oeganda.

 


 "Groot tekort aan aidsremmers in Oeganda"  

Langzaam maar zeker lijken de voorraden van medicijnen tegen HIV/Aids (Anti RetroVirals - ARVs) op te raken. Klinieken hebben aangekondigd geen nieuwe patiënten meer aan te nemen en verschillende belangrijke verstrekkers zullen binnen enkele maanden hun deuren sluiten, waardoor vele mensen met HIV/Aids hulpeloos zonder de onmisbare medicijnen blijven zitten. Naar verluid zijn er sinds mei al 17 mensen gestorven door het tekort aan deze medicijnen.

Eén van de ziekenhuizen die door het gebrek aan medicijnen genoodzaakt is te sluiten, is de Antiretroviral Therapy Clinic in Masindi. Deze kliniek is zes jaar geleden opgericht speciaal om mensen met HIV en andere chronische ziektes te helpen. Van de ruim 2200 patiënten zijn 500 mensen afhankelijk van de aidsremmers die ze hier op kunnen halen. Een levering die echter binnen enkele maanden stopgezet zal worden...

De oorzaak van het levensbedreigende gebrek aan medicijnen is te wijten aan het tekort van binnenlandse financiering en het uitblijven van beloofde hulp door donors, mede door de huidige kredietcrisis. Daarnaast zal de manier waarop het geschonken geld wordt besteed door de Oegandese regering ongetwijfeld ook een belangrijke rol spelen.

Naar schatting zijn zo’n 1,3 miljoen inwoners besmet met HIV/Aids, ongeveer 4% van de bevolking. Het aantal mensen dat bereikt en geholpen kan worden met aidsremmers is echter nog minder dan 50%. En zal nog verder dalen wanneer er binnenkort helemaal geen medicijnen meer voorradig zijn! Lees meer...

 

 "Gratis onderwijs en gezondheidszorg zijn slecht voor Oeganda"  
(NRC Handelsblad, zaterdag 21 maart 2009)

Onder de massieve mangoboom steunen twintig jonge mannen op hun brommers. Zij zijn geen hangjongeren, deze kerels zijn aan het werk. Langs de enige weg van teer in dit hete dorp in Noord-Oeganda wachten brommertaxi's op een klant. (...) Vlak voor de presidentsverkiezingen schafte Yoweri Museveni de lokale belastingen af. In 1997 maakte hij zich al populair met gratis basisonderwijs. De eigen bijdrage in de dokterskosten verviel in 2000. Dus waarom zou een man nog werken? De diensten waarvoor hij cash nodig had, werden gratis. (...) Nederland en andere 'ontwikkelingspartners' vinden het prachtig. Gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg - zo stevent Oeganda mooi af op de Milennium Development Goals. Dat klinieken zonder dokters en medicijnen zitten en schoolverlaters analfabeet zijn, wordt voor het gemak vergeten. (...) De sof van alles-voor-niks laat zien hoe weinig wij begrijpen van een land als Oeganda. We zien vrij toegankelijk onderwijs en denken dat kinderen leren rekenen. We zien verkiezingen en denken dat dit een democratie is. We maken geld over naar de regering en denken dat de allerarmsten daar beter van worden. Lees verder...

 

 "Een uur heen, een uur terug voor de kroeg"   (Gelderlander, zondag 9 augustus 2008)

Bas van Lankveld (28) en Miranda Bekkers (27) hebben Sint Anthonis en Ledeacker verruild voor het Afrikaanse continent. In Uganda wonen en werken ze nu drie jaar. En nee, voorlopig keren ze niet terug. Ondanks virus en slangen. Lees verder...

 

Interessante artikelen:

Moreel dilemma

"Thuis worstel ik in het klein met wat het Westen vaak doormaakt met Afrika in het groot. Augustin bewaakt in Kampala ons huis. Hij opent de poort als we met de auto aankomen. Of hij een overvaller hoort, weet ik niet. Meestal slaapt hij." Lees verder...
(Bron: Internationale Samenwerking IS, december 2009)

 

Mzungu's in Uganda

"We visited Uganda in October 2007. With 'we' I mean our seven headed television crew from The Netherlands. In just six filming days we wanted to capture the country on tape. A mission impossible we thought in advance, but it turned out to be a peace of cake..."
Lees verder...

 

Meeting Uganda's Gentle Giants

Een bezoeker in Oeganda geeft een fascinerend persoonlijk verslag van een indrukwekkende ontmoeting met een groep berggorilla's.

"As soon as I step out of the plane, I feel the comfortable warmth around me and I smell the typical scents in the air. This is Africa!
A representative of Great Lakes Safaris welcomes me and transfers me safely to my hotel. On our way he talks enthusiastically about his country; it is clear that he is very passionate about his job. The safari starts very early in the morning as we head towards the impenetrable part of southwestern Uganda. While trying to find our way out of Kampala, I am surprised by the commotion in the city. Matatus and boda-bodas, used for local transport, pass other vehicles where they can. People are walking down the road, greeting each other genially. Somehow everybody knows his or her way through the seeming chaos. Lees verder...

 

Meer weten over de chimpansees in Kibale of de olifanten in Queen Elizabeth?

Lees dan de onderstaande verhalen op de website van de Nederlandse reisorganisatie Matoke Tours. Beide artikelen zijn geschreven door de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, die op een boeiende en humoristische manier over zijn reis in de Oegandese natuurparken vertelt.

Het olifantenbesluit (pdf)
Leven met chimpansees (pdf)