Lake Mburo National Park Uganda | met Miranda naar Oeganda
Home

LAKE MBURO NATIONAL PARK

zebra   lake Mburo  
 
hyena
 
Grootte : 260 kmē
Ligging : In het zuiden van Oeganda tussen Masaka en Mbarara
Streek : Mbarara district
Afstanden : Kampala 230 km (4 uur), Masaka 100 km (1 uur)
Laagste punt : 938 meter (Lake Mburo)
Hoogste punt : 1290 meter (Kazuma Hill)
Fauna : 357 vogelsoorten, 68 zoogdiersoorten
Bekend om : het kleinste nationale park in Oeganda en vrijwel het enige park waar zebra's en impala's te vinden zijn

Lake Mburo National Park is het kleinste nationale park van Oeganda, maar biedt een spectaculair landschap. Vijf meren worden omringd door beboste heuvels, savanne en papyrusmoerassen. Op de vlaktes, begroeid met acacia's, lopen kuddes impala's, topi's, waterbucks, bushbucks en gigantische elanden. Families wrattenzwijnen vinden een schuilplaats onder de bomen terwijl bavianen en vervet monkeys zich vrijelijk op en rondom de reusachtige  termietenheuvels bewegen. Bijzonder voor het park zijn de vele zebra's die op de vlaktes grazen, aangezien deze dieren vrijwel nergens anders in Oeganda voorkomen.

 

Achter de naam van het park schuilt een legende. Lang geleden leefden de twee broers Kigarama en Mburo in een grote vallei. Op een nacht droomde Kigarama dat zij in gevaar waren. De volgende morgen vertelde hij zijn droom aan Mburo en drong aan op een spoedig vertrek uit de vallei. Mburo negeerde zijn broer, dus Kigarama trok in zijn eentje de heuvels in. De vallei overstroomde en Mburo verdronk. Het meer is nu vernoemd naar Mburo en de heuvels naar zijn broer Kigarama.

 

De Ruizi rivier stroomt in zuidoostelijke richting en vormt een deel van de westelijke grens van het park. Mburo zelf mondt uit in Lake Victoria. Naast een game drive over de verschillende tracks die door het gebied lopen, is dit het enige park waar wandelingen - onder begeleiding van een gewapende ranger! - toegestaan zijn. Ook een boottocht op Lake Mburo mag niet overgeslagen worden om het dierenleven rond het water te aanschouwen.

Bekijk foto's van Lake Mburo National Park...

map Lake Mburo National Park

Klik op de map voor een vergroting!