Home

KIBALE FOREST NATIONAL PARK

Chimpansee   Red tailed Monkey  
   
Black and White Colobus Monkey  
 
Grootte :

775 km²

Ligging : In het westen van Oeganda, in de heuvels van het Albertine Rift en in het zuiden grenzend aan Queen Elizabeth National Park.
Streek : Kabarole, Kasese
Afstanden : Kampala 320 km (5 uur), Fort Portal 35 km (1 uur)
Laagste punt : 1100 meter in het zuiden
Hoogste punt : 1600 meter in het noorden
Fauna : 325 vogelsoorten, 66 zoogdiersoorten, 150 vlindersoorten
Bekend om : is het gebied met de hoogste dichtheid en grootste verscheidenheid aan primaten van heel Afrika

Kibale Forest National Park is zonder meer één van de aantrekkelijkste regenwouden in Oeganda. Een mooi en mistig bos. Op het laagste punt zijn moerassen met papyrus en graslanden te vinden. Rondom staan oerbomen van wel meer dan 50 meter hoog. De Dura en Kanyanchu River doorkruisen het park.

 

Het bos kent 13 verschillende soorten primaten: (1) Chimpanzee, (2) Black-and-white Colobus monkey, (3) Red Colobus monkey, (4) Blue monkey, (5) Grey-cheeked mangabey, (6) White-cheeked mangabey, (7) Red-tailed monkey, (8) Olive baboon, (9) Bush babies, (10) Vervet monkey, (11) L'hoest's monkey, (12) Diademed monkey en (13) Galago. Naast de grote verscheidenheid aan apen, zijn er ook bosolifanten, wrattenzwijnen, bushbucks, Uganda kobs, buffels en de giant forest hog te vinden.

 

De grootste attractie is natuurlijk de zoektocht naar chimpansees die al sinds 1991 bezocht worden. Hoewel het natuur blijft en niets gegarandeerd wordt, is de kans 85% om een aantal van de 600 chimpansees, die in dit bos leven, te aanschouwen. Tijdens een trekking van circa vier uur kunnen toeristen op zoek gaan naar deze mensapen en hun luid gekrijs en geschreeuw volgen.

 

Net buiten het park is de Bigodi Wetland Sanctuary, ter bescherming van de Magombe Swamp. Ook hier zijn wandelingen te maken en vele vogels (137 soorten), vlinders en primaten te bewonderen. De opbrengst komt ten goede aan de lokale gemeenschap voor de bouw van huizen, scholen etc.

Bekijk foto's van Kibale Forest National Park...

map Kibale National Park

Klik op de map voor een vergroting!