Home

BWINDI IMPENETRABLE
NATIONAL PARK

gorilla face   gorilla  
   
baby gorilla  
 
Grootte : 331 km²
Ligging : In het zuidwesten van Oeganda, aan de rand van het westelijke Rift Valley
Streek : Rukungiri, Kabale, Kisoro
Afstanden : Kampala 530 km (8-9 uur), Kabale 110 km (4 uur)
Laagste punt : 1160 meter - Ishasha Gorge
Hoogste punt : 2607 meter - Rwamunyonyi Peak
Fauna : 360 vogelsoorten, 120 zoogdiersoorten waarvan 11 apensoorten, 200 vlindersoorten
Bekend om : beste plaats om de gorilla's te bezoeken, aangezien hier de helft van alle berggorilla's ter wereld te vinden zijn

Bwindi Impenetrable National Park is een adembenemende tropische jungle en praktisch ondoordringbaar. Het is het rijkste bos in Oeganda op gebied van flora en fauna en behoort tot één van de weinig grote (en belangrijkste!) gebieden in Oost-Afrika dat geheel bedekt is door tropisch regenwoud. Massieve bomen worden versierd door mistletoe, lianen en orchideeën. Ook bamboo en de heliconia's  zijn volop te zien.

 

In het gebied komen 120 zoogdiersoorten en 11 apensoorten voor, waaronder de gorilla, chimpansee en colobus monkeys. Daarnaast leven er bosolifanten, die kleiner zijn dan hun familieleden op de savanne, de bush pig, giant forest hog en vele soorten vlinders, slangen, kikkers en lizards.

 

In het nationaal park zijn verschillende wandelingen te maken. Eén van de populairste is de Munyanga River Trail; een korte wandeling aan de rand van het bos en naar drie prachtige kristalheldere watervallen leidend. In Bwindi ontspringen maar liefst vijf rivier die uitkomen in Lake Edward, Lake Mutanda en Lake Bunyonyi. 

 

De belangrijkste attractie van het park zijn natuurlijk de gorilla's! Deze reusachtige apen komen uitsluitend in Congo, Rwanda en Oeganda voor. Van de 650 berggorilla's die wereldwijd nog leven, is meer dan de helft in Bwindi National Park te vinden. Er zijn diverse projecten opgezet om families aan menselijk gezelschap te laten wennen en inmiddels kunnen zes gorilla groepen bezocht worden door toeristen:

- de Mubare groep bestaat uit 4 gorilla's en 1 silverback. Toegankelijk sinds 1998.

- de Habinyanja groep, bestaande uit 15 gorilla's met 2 silverbacks. Toegankelijk sinds 1999.

- de Rushegura groep, 15 gorilla's waarvan 2 silverbacks. Toegankelijk sinds 1999.
- de Bitikura groep met 12 gorilla's inclusief 4 silverbacks. Toegankelijk sinds oktober 2008.

- de Nkuringo groep met 19 gorilla's waarvan 2 silverbacks en een baby tweeling. In het zuidwesten van het park te vinden en toegankelijk sinds 2004.
- de Nshongi groep, bestaande uit 31 gorilla's waarvan 5 silverbacks. Tevens in het zuidwesten van het park en toegankelijk sinds september 2009.

 

De gorilla tracking begint 's morgen om 08.00 uur. Maximaal 8 personen worden per dag bij elke groep toegelaten. Zij worden begeleid door een gids, spoorzoekers en gewapende escorts. Afhankelijk van waar de gorillafamilie zich bevindt kan de tocht variëren van twee tot acht uur. Wanneer de gorilla's eindelijk gevonden zijn, mag er niet meer dan een uur in hun gezelschap worden doorgebracht. Het mag echter duidelijk zijn dat oog in oog staan met deze 'gentle giants' een unieke en onvergetelijke ervaring is die je nog de rest van je leven mee zal dragen!

 

Door de grote interesse en de beperkt beschikbare plaatsen zijn gorilla permits moeilijk te verkrijgen. Met name voor de maanden juli/augustus en januari/februari dien je er op tijd bij te zijn. Momenteel kost een permit US $500 per persoon.

Bekijk foto's van Bwindi Impenetrable Forest National Park...