Home
           

Overzicht Overzicht Januari 2007 Februari 2007 Januari 2007 Februari 2007 Maart 2007 Maart 2007 April 2007 April 2007 Overzicht Overzicht Mei 2007 Mei 2007 Juni 2007 Juni 2007 Juli 2007 Juli 2007 Augustus 2007 Augustus 2007 September 2007 September 2007 Oktober 2007 Oktober 2007 November 2007 November 2007 December 2007 December 2007

Zondag, 15 april 2007

Dinsdag, 17 april 2007

Zondag, 29 april 2007

Maandag, 30 april 2007

 

Zondag, 8 april 2007

    Hoewel we eigenlijk het gehele weekend op de farm moeten doorbrengen in verband met de dienst van Bas, gaan we vandaag toch naar de motorcross in Entebbe. Ditmaal is het East African Championship; de Oegandezen, inclusief Jacques, moeten het opnemen tegen de inwoners van hun buurlanden, waaronder Congo en Kenia. En dat willen we natuurlijk niet missen! Het Oegandese team wordt echter helemaal van de baan gereden. In de open klasse worden alle deelnemers zelfs ge(drie)dubbeld door een onbevreesde, ervaren Keniaan - met uitzondering van de nummer twee, die vastberaden de achtervolging voortzet. Al met al is het weer een stoffige maar gezellige bedoening, met veel support van de Nederlandse bezoekers.

 

Donderdag, 12 april 2007

    Vandaag is er behoorlijk veel opschudding in Kampala! Deze dag is namelijk uitgekozen om te demonstreren tegen het kappen van Mabira Forest. Dit tropisch regenwoud is één van de grootste oerwouden in Oeganda en zal gedeeltelijk plaats moeten maken voor een suikerrietplantage.
     Hoewel men een vreedzaam protest heeft aangekondigd loopt het natuurlijk weer uit op rellen, compleet met plunderingen, traangas, gewonden en zelfs drie doden. Met name de Indiërs moeten het ontgelden omdat het per slot van rekening een Indisch bedrijf is dat de grond koopt. Een onschuldige Indische man, zich van geen kwaad bewust, is het eerste slachtoffer en wordt door de woedende menigte gestenigd. De bevolking staat er echter niet bij stil dat ditzelfde bedrijf voor 51% in handen is van de overheid en dus niemand minder dan Museveni verantwoordelijk is voor de vernietiging van het tropisch bos! Lees meer...

    Een andere ontwikkeling (dat ook nog tot rellen zou kunnen leiden!) is het tekort aan diesel. Sinds enkele weken is er al een aanhoudend tekort aan deze brandstof, wat sinds Pasen ook goed merkbaar is aan de prijs. Een onaangekondigde stijging van 1800 naar 2040 shilling verraste ons en op enkele plekken oversteeg het zelfs de benzineprijs! Helaas was de stijging niet alleen voor het Paasweekend doorgevoerd want nu, een halve week verder, is de prijs geen cent gedaald!

 

Zondag, 15 april 2007

    Een heel weekend in Jinja! Zaterdag zijn we aan het eind van de morgen naar The Haven gereden. Onderweg werden we overvallen door een heftige regenbui, die pas laat in de middag ophield. Hoe dichter we onze eindbestemming naderden, hoe meer water er zich had verzameld. Niet alleen de weg was in een rivier veranderd, maar ook de drainages waren volgelopen. Roodbruin kolkend water stroomde alle kanten op, met stroomversnellingen waar een ervaren rafter nog onder de indruk van zou zijn.
    Precies op tijd voor de lunch arriveerden we bij The Haven. Deze lodge ligt een paar kilometer van de grote weg Jinja-Kayunga en direct aan de Nijl. Het biedt een fantastisch uitzicht op de beroemde rivier, met heftige stroomversnellingen van niet minder dan grade 6. Toen de regenbui ten einde leek te lopen besloten Bas en Lennart te gaan vissen, terwijl Miranda op het terras achter bleef. Tegen de avond kwamen ze pas terug, zonder ook maar één vis gezien te hebben. Ze waren voornamelijk bezig geweest met het lossnijden van de lijn die regelmatig vast kwam te zitten. Als troost kregen we 's avonds, als herhaling op de lunch, wéér vis geserveerd, zowel bij het voor- als hoofdgerecht!

    Vandaag zitten we om 08.00 uur aan het ontbijt en ruim een uur later zijn we in Jinja voor een quad bike safari. Hoewel de lucht strakblauw is en het eruit ziet of het (voorlopig) droog blijft, zijn de wegen nog erg modderig. Naast een helm worden we gelukkig ook voorzien van een overal en laarzen die ons en onze kleding zo goed mogelijk moet beschermen. Vervolgens mogen we plaats nemen op de quads: een Honda 250 cc, semi-automatisch, dus schakelen zonder koppeling. Na een paar oefenrondjes om de quad een beetje te leren kennen zijn we klaar voor de safari. Direct rijden we wat smalle paadjes in en voor we het weten bevinden we ons midden tussen de kleine dorpjes, landerijen bezaaid met verschillende gewassen, en vee. Kinderen staan langs de weg te zwaaien en te roepen; overduidelijk zijn we niet de eerste mzungu's die op een quad voorbij komen! Bovendien moeten ze oppassen dat ze niet onder een modderlaag bedolven worden wanneer de mannen voorbij scheuren.
     We stoppen een paar keer op mooie uitzichtpunten bij de Nijl en om wat te drinken. Ondertussen is de zon doorgebroken en verbranden we ongemerkt. Met nog een bezoekje aan de Bujagali Falls zijn we na een vier uur durende safari weer terug. We proberen enigszins de modder van ons gezicht en armen af te spoelen, waarna we Sonja en Ben ontmoeten voor de lunch. Dit Nederlanderse stel is begin dit jaar naar Oeganda verhuisd en hebben zich ontfermd over het management van Eden Rock Resorts. En uiteraard gaan we niet naar huis alvorens deze gezellige campsite bezocht te hebben.

 

Dinsdag, 17 april 2007

    Na de gewelddadige demonstratie van afgelopen week heeft Besigye de bevolking opgeroepen om zich opnieuw te verzamelen in het centrum, als protest tegen de arrestatie van de MP's (leden van het parlement) die betrokken waren bij de demonstratie. Winkels worden uit voorzorg gesloten, de lokale bevolking heeft zich weer bewapend met traangas en straten worden afgesloten of bezet door militairen. De hele dag blijft de situatie gespannen en Miranda volgt met haar collega's nauwlettend elk nieuwsbericht dat haar kantoor bereikt. Vroeg in de middag belt Bas met het bericht dat het toch maar beter is om naar huis te gaan, zeker nu er ook een waarschuwing vanuit de Amerikaanse ambassade is verstuurd. Voor het uit de hand kan lopen, keert Miranda dus maar naar het vredige Mukono terug.

    Ondertussen blijft de dieselprijs maar stijgen. In en rondom de hoofdstad vraagt men al 2600 shilling (zo'n 1,15 euro) voor een liter, maar je mag nog van geluk spreken als je een tankstation vindt die de diesel ook daadwerkelijk kán leveren voor de genoemde prijs. De meeste zijn helemaal door hun voorraad heen, ondanks het feit dat ze nauwgelet met de stijgingen meegaan.

 

Zondag, 29 april 2007

    Vandaag gaat de wekker al vroeg zodat we om 10.00 uur bij Kabira Country Club aanwezig zijn voor een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tegen België. Naast Bas en Hans zijn er twee vrouwen aan het Nederlandse team toegevoegd die Lennart's afwezigheid weer ruimschoots goed maken. Met zeven man spelen ze tegen elkaar op een verkleind veld met een goal in dezelfde verhouding. Ondanks deze aangepaste afmetingen is het Nederlandse team al snel uitgeput en weten de Belgen maar liefst vier keer te scoren. Sjaak, de beste man van het veld, raakt ernstig geblesseerd dus het zal er om spannen of hij aanwezig kan zijn tijdens de échte wedstrijden volgende week!

 

Maandag, 30 april 2007

    Koninginnedag! Oók in Oeganda, en misschien zelfs met dezelfde temperatuur als in Nederland! Net zoals vorig jaar zijn alle Nederlanders weer welkom in de tuin van de ambassadrice en bezoekers komen in nog grotere getalen als het jaar ervoor. Er is bier - Heineken - in overvloed en ook de bitterballen, haring en Hollandse kaasblokjes ontbreken niet. Een Caribische band uit Nederland zorgt voor swingende live muziek, maar ook buiten de dansvloer hebben wij het prima naar onze zin, met veel bekende gezichten waar we een praatje mee kunnen maken. In de loop van de avond dunt het aantal bezoekers geleidelijk uit en iets na middernacht wordt het laatste restje, inclusief wij, ook subtiel de weg naar de uitgang gewezen. Dit jaar hebben we overigens geen hotel in de stad geboekt, maar brengt een chauffeur van Royal Van Zanten ons weer veilig thuis.

 

Overzicht Onze Ervaringen